http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveys.aspx?R=343&A=6
Tutkituista koirista vain muutama on ollut terve sekä lonkkien että kyynärten osalta. Hyvä asia koirien kannalta on sentään se, että todennäköisemmin koira kärsii kyynärviasta enemmän kuin lonkkaviasta ja kyynärien tilanne on paljon parempi kuin lonkkien.
Lonkkatilastot vuosina 2009-2013 syntyneiltä
Kyynärniveltilasto vuosina 2009-2013 syntyneiltä
Rollo (B/B, 0/0) näyttää, miten corso taipuu |
Vuoden 2015 alusta corsojen PEVISA asettaa jalostuskäytön raja-arvoksi D-lonkat, joiden kanssa saa parittaa vain A- tai B-lonkkaisen. Omassa kasvatustyössäni en tule D-lonkkaista koiraa käyttämään ja jo C:n lonkatkin pistävät miettimään, että on ko. koiralla oikeasti jotain sellaista annettavaa rodulle, että sitä riskiä kannattaa ottaa. Besties R- ja V-pentueiden isät olivat molemmat C-lonkkaisia, mutta pentueiden emä A-lonkkainen ja erittäinen hyvän lonkkataustan omaavasta suvusta. Lisäksi kumpikin uroksista on esittänyt niin vahvat näytöt luonnetestissä, että katsoin niillä olevan annettavaa sen osalta. R-pennuista viisi on virallisesti kuvattu ja tuloksena 4 x B ja 1 x C sekä kaikilla viidellä kyynärät puhtaat 0/0. V-pentueella on ikää vasta 9 kk, joten kuvaustuloksia saa odotella vielä tovin.
Rollo-poika vahtipaikalla (whippetit voivat nukkua rauhassa) |
Silmätutkimukset vuosina 2009-2013 syntyneiltä
Ulkomaisilta uroksilta riittää jalostuskäyttöön Suomessa (astutus ulkomailla) lonkka- ja kyynärtulos; niiltä ei vaadita silmäpeilausta. Suomi onkin näissä terveystutkimuksissa yksi edelläkävijämaa. Ulkomaisten kasvattajien ja urostenomistajien kanssa on joskus hieman haasteellista tehdä yhteistyötä terveysasioissa, koska tutkimustarvetta ei usein nähdä ja koirakulttuurikin on monesti erilainen. Sairas tai muuten viallinen koira pistetään helpommin "pois" ilman isompaa dramatiikkaa ja toivotaan, että seuraavan kohdalla on parempi tuuri. Koirat asuvat useammin tarhoissa ja ne on monesti hankittu puhtaasti jalostus- ja näyttely/kilpailukäyttöön, eikä perheenjäseniksi kuten meillä. Siten myös suhtautuminen ongelmiin on hieman toisenlainen. Meillä jokainen koira on ensisijaisesti perheenjäsen ja niiden eteen ollaan yleensä valmiita näkemään paljon vaivaa, teettämään isojakin operaatioita ja parhaan ystävän sairastuminen on kärsimys koko perheelle sekä koiralle itselleen.
Rotumääritelmän mukaisten, terveiden ja hyväluonteisten koirien kasvattamiseksi pitäisi olla tarpeeksi kelvollisia vaihtoehtoja, joista valita. Kasvattajilla tulisi olla käytettävissään mahdollisimman paljon tietoa eri koirista ja suvuista, niiden vahvuuksista ja puutteista. Terveystutkimukset ovat tärkeä osa siitä informaatiosta. Toki koiran terveys on paljon muutakin kuin em. luustokuvat ja silmäpeilaus. Corsoilla on näiden lisäksi muitakin potentiaalisia vaivoja kuten allergioita, epilepsiaa, sydänsairauksia, kirsikkasilmää ja ongelmia ristisiteiden kanssa. Näiden kaikkien osalta ei ole käytössä samanlaisia virallisia testejä ja julkisestä näkyvää informaatiota kuin luuston, sydämen ja silmien osalta. Tiedonhankinta jääkin usein kasvattajien oman aktiivisuuden, avoimuuden ja yhteistyön varaan.
Omassa kasvatustyössäni olen pyrkinyt avoimuuteen ja toivon sitä muiltakin. Kasvattien mahdollisista terveysongelmista haluan saada tiedon ja kannustan kaikkia (tuloksesta riippumatta) tutkituttamaan koiransa virallisesti, jotta tieto on myös muiden käytettävissä. Palautan kasvattamani corson kauppahinnasta ostajalle 100 euroa, kun koira on virallisesti lonkka- ja kyynärkuvattu sekä silmäpeilattu. Haluan lisäksi korostaa, että kaikkien koirien, myös niiden kotikoirien, tutkiminen on tärkeää rodun tulevaisuuden kannalta. Mitä enemmän meillä on tietoa koirien terveydestä ja muista ominaisuuksista, niin sen paremmin voimme tehdä oikeita valintoja seuraavaa sukupolvea ajatellen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti