lauantai 12. marraskuuta 2016

Corsopentujen luovutusikä lähenee (pentutestit ja 6-viikkoiskuvia)

Flikan ja Primon ennätyskatraan (14 pentua on ymmärtääkseni Suomen toistaiseksi suurin corsopentue) luovutusikä lähestyy ja ensimmäiset pennut lähtevät omiin koteihinsa ensi viikon lopulla. Muutama pentu etsii vielä sitä omaa perhettään, joten jos sinulla on tarjota sopivassa suhteessa rakkautta ja rajoja sekä mielekästä aktiviteettia sporttiselle molossille, niin otapa yhteyttä (p. 040 753 1779/Mari).

Pennuista otettiin perinteiset seisotuskuvat kuuden viikon iässä, kuvaajana Tara Airikka.
vaaleanpunainen narttu VARATTU

viininpunainen uros VAPAA

keltainen narttu VAPAA

sininen uros VARATTU

vihreä uros VARATTU

lila uros VARATTU

pannaton narttu VARATTU

oranssi narttu VARATTU

pinkki narttu VAPAA
musta uros VARATTU

vaaleanvihreä narttu VARATTU

punainen narttu VARATTU

ruskea uros VAPAA
Juha Korri (Tämä On Valmennus) kävi testaamassa pennut kuusiviikkoisina, kuten kävi aikanaan testaamassa myös Flikan sisarukset V-pentueesta. Tiivistäen voisi sanoa, että varsin tasainen pentue. Kaikki kykenivät toimimaan itsenäisesti, kukaan ei jännitänyt liukkaalla heiluvalla alustalla, kaikki suhtautuivat ihmiseen positiivisesti tai neutraalisti ja kaikki olivat testin jälkeen hyvin palautuneita. Ruokahalu oli kaikilla hyvä tai erinomainen. Saalisvietti oli herännyt tai heräämässä ja taistelutahtoakin löytyi hyvin. Eroja toki sitten löytyi muuten pentujen välillä.

Testissä jokainen pentu viedään yksitellen tilaan, jossa ne eivät aiemmin ole olleet ja testaajana toimii pennuille vieras henkilö. Pentu jätetään tilan toiseen päähän ja testaaja poistuu nopeasti kauemmas seuraamaan pennun käyttäytymistä. Joku pentu saattaa järkyttyä niin paljon, että ei testin aikana kykene liikkumaan yhtään ja joku toinen lähtee heti reippaasti tutkimaan ympäristöään. Kun pentu saapuu tilan toisessa päässä odottavan testaajan luo, arvioidaan pennun suhtautuminen vieraaseen ihmiseen. Testaaja suhtautuu ensin pentuun neutraalisti ja sitten tervehtii. 

Seuraavaksi pennut nostetaan liukaspintaisen ja huteran pöydän päälle, jota vielä kevyesti heilutellaan pennun seisoessa siinä. Näiden osioiden jälkeen (yksin vieraassa paikassa, vieras ihminen, liukas pöytä) testaillaan pennun saalistamisviettiä. Ensin pennusta pidetään kiinni ja vieritetään palloa pennusta pois päin, jonka jälkeen pentu lasketaan irti. Tämä toistetaan pariin kertaan ja nähdään, että kiinnostaako pallon jahtaaminen yhtään, eteneekö pentu pallolle asti ja yrittääkö se ottaa palloa suuhunsa vai ei. Palloleikkien jälkeen siirrytään rättileikkiin, jota muokataan pennun toiminnan mukaan eli innokkaampaa pentua vähän haastetaan vastustamalla enemmän, peittämällä sen silmät tms., jotta nähdään, nauttiiko pentu taistelusta vai luovuttaako mielummin. Lisäksi testataan purun säilymistä kuormituksen yhteydessä, jos pentu ylipäätään jo niin napakasti puree, että se on mahdollista testata.

Dominanssia testataan kääntämällä pentu rauhallisesti selälleen ja pitämällä sitä siinä jonkin aikaa, jotta voidaan arvioida, kuinka vahvasti ne vastustavat ja pyrkivät ylös. Tämän jälkeen testaan pennun reagointia kolinapurkkiin ja palautumista siitä. Viimeisenä testiosiona on ruokahalun testaus eli pennulle annetaan ruokakuppi ja kun se ensin päästetään ottamaan suullinen, niin sen jälkeen sitä aletaan estää pitämällä kiinni, jotta nähdään, kuinka suuri pyrkimys ruuan luo on vastustuksesta riippumatta.

Testi päätteeksi arvioidaan em. osioiden lisäksi pennun testissä osoittamaa temperamenttia ja yleisolemusta sekä numeroin että sanallisesti.

Testi pyrkii tuomaan esille sellaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat koiran koulutettavuuteen. Ilman sisarusten tukea jääminen paljastaa monesti pennuista sellaisia piirteitä, jotka eivät tule pentulaumassa muuten esille. Esim. porukan suurin öykkäri voikin olla yksikseen ihan nössö tai vastaavasti se lauman hiljaisin hyvinkin toimintakykyinen ja vietikäs, kun pääsee itsenäisesti toimimaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti