torstai 25. tammikuuta 2018

Whippet-lehden 4/2017 haastattelu, kennel Besties

Julkaistu Whippet-lehdessä 4/2017
Joskus kaikki voi alkaa vahingossa. Mari Kääriäinen, kennel Besties, oli 16-vuotias, kun hän sai ensimmäisen whippetinsä. Tänä vuonna kennel vietti 25-vuotisjuhlaa.

Miten sinulle tuli ensimmäinen whippetisi?

Kuulin, että poikakaverin naapurissa oli koiria ja että siellä oli ihan pian pennut saava whippetnarttu, joka tarvitsi nopeasti uuden kodin. Olin 16-vuotias ja asuin kotona äidin kanssa parin saksanpaimenkoiran ja bernin kera. En siis ollut varsinaisesti uutta koiraa hankkimassa, mutta päätin, että pelastetaan tämä koira ja hoidetaan sen pennut luovutusikäisiksi. Niinpä sain kerralla emän ja sen 10 vastasyntynyttä pentua.

Itse asiassa minulla oli jonkinlaisia ennakkoluuloja rotua kohtaan. Olin ajatellut, että muiden tuntemieni vinttikoirien tavoin sitä ei uskaltaisi pitää irti, kun ei sitä saa kiinni ja muutenkaan rodun olemus ei suoranaisesti houkutellut. Toisin sitten kävi. Sussi (Sopisco Sohvi) oli ihana koira, se oli hyväsukuinen ja mukava luonteeltaan. Aloin käydä näyttelyissä sen kanssa ja muotovalion arvon lisäksi Sussi oli myös vuoden veteraaniwhippet joskus 90-luvun puolivälissä. Ja vielä sen vanhoilla päivillä innostuimme käymään myös radalla ja maastoissa. Kun pääsin näin sattumalta tutustumaan rotuun lähemmin, se olikin menoa. Sussin pennuista yksi jäi minulle kotiin, mutta huomasin, että kasvaminen äidin helmoissa ei tehnyt sille hyvää. Niinpä sijoitin sen vuoden vanhana ihan sen oman kehityksen vuoksi. Minä en siis valinnut rotua, vaan rotu valitsi minut.

Besties Stormskärs Maja "Svea"

Miksi whippet? Mihin ihastuit roduissa?

Whippet on miellyttävä ja helppo koira arjessa. Whippet on sosiaalinen ja se tulee kaikkien kanssa toimeen. Sen kanssa voi harrastaa monia mielenkiintoisia lajeja tai olla harrastamatta; se viihtyy hyvin myös kotikoirana ja lenkkikaverina. Olen nähnyt ja kokenut, kuinka pitkä työ pitää esimerkiksi palveluskoiran kanssa tehdä, ennen kuin on mitään asiaa kokeisiin. Whippetin kanssa on suhteellisen helppo päästä mukaan harrasteisiin ja kisaamaankin, jos omistaja siitä on kiinnostunut. Lisäksi koirasta näkee, että se nauttii vieheen perässä juoksemisesta, oli sitten kyse treeneistä tai virallisista kokeista. Tietty mukavuudenhalukin whippetissä miellyttää, kun koira on yhtä haluton lenkkeilemään huonolla säällä kuin minäkin ja molemmat voidaan näin hyvällä omatunnolla kaivautua sohvan nurkkaan.

Kuinka paljon sinulla on ollut koiria?

Minulla on vuosien varrella kotona asunut noin 15 whippetiä. Näiden koirien lisäksi minulla on ollut useita narttuja, jotka ovat asuneet sijoituskodeissa. Lisäksi minulla on ollut muun rotuisia koiria, sillä olen kasvattanut myös yhden rottweilerpentueen kymmenisen vuotta sitten sekä 3 pentuetta saksanpaimenkoiria 90-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä kasvatan myös cane corsoja, joita on syntynyt neljä pentuetta. Corsojen kanssa harrastaminen on pääasiassa isännän vastuulla.

Nykyään kotonamme asuu neljä whippetiä, jotka ovat kaikki eri sukuisia, lähtöisin eri kasvattajilta ja kolmesta eri maasta. Ne kaikki eivät ole jalostuskäytössä. Neljän whippetin lisäksi meillä asuu myös kolme cane corsoa.

Besties Active Miss & Besties Milky Way, kuva Katariina Rauko

Millainen on ihannewhippetisi?

Ihanteellinen whippet on tasapainoinen yhdistelmä lihasvoimaa ja eleganssia. Kaunis, hienostunut ja tyylikäs ulkomuoto kätkee sisäänsä tulisieluisen juoksijan, joka syttyy nähdessään vieheen tai elävän saaliin. Ihannewhippet on luonteeltaan kuin ihmisen mieli; sille ei tarvitse korottaa ääntään, se ymmärtää omistajan toiveet pienestäkin vihjeestä ja sopeutuu erilaisiin tilanteisiin helposti.

Besties Honey Ryder & Besties Miss Moneypenny
Miksi olet kasvattaja?

Kasvattamisesta olin kiinnostunut jo pikkutyttönä, jolloin kasvatin kaneja ja gerbiilejä. Kasvattaminen on siis aina kiinnostanut minua ja tuntui luontevalta jatkaa kasvattamista myös koirien kanssa. Kasvattaminen on parhaimmillaan haasteellista, luovaa ja antoisaa harrastamista yhdessä kasvatinomistajien kanssa, taustatietojen selvittelyä, suhteiden luomista, kysymistä sekä jatkuvaa kyseenalaistamista, mutta välillä myös turhauttavaa odottamista, pettymyksiä, ikäviä yllätyksiä ja vääriä valintoja, joista kasvattajan täytyy kantaa vastuunsa. Kasvattajalla pitää mielestäni olla rohkeutta tuoda esille omaa näkemystään rodusta, eikä vaan seurata valtavirtaa valinnoissaan. Jokainen pentue on osa isompaa kokonaisuutta ja mukana rakentamassa rodun tulevaisuutta. Tärkeää on säilyttää rehellisyys omaa kasvatustyötä ja koiria kohtaan. Whippetin rotumääritelmä on kirjoitettu brittityyliin melko suurpiirteisesti kuvaillen, joten se jättää kohtuullisesti taiteellista vapautta tulkintaan myös kasvattajalle.

Mistä kennelnimi Besties?

Hain kennelnimeä heti, kun täytin 18. Besties oli kuudes nimiehdotuksista, joka sitten lopulta meni läpi. Tuttu saksanpaimenkoirakasvattaja, jonka kennelnimi alkoi Z-kirjaimella, neuvoi minua ottamaan nimen aakkosten alkupäästä, jotta ei aina tarvitse aloittaa sieltä jonon viimeiseltä paikalta kehässä. Nimen piti olla myös helppo ja rodusta riippumaton.

Besties English Breakfast
Mitä tavoittelet kasvattajana?

Tavoitteena kasvatustyössäni on kaikilta ominaisuuksiltaan rotutyypillinen whippet. Ulkoisesti sellainen tyylikkäällä tavalla sporttinen, kompakti, tasapainoinen, sulavalinjainen, keskikokoinen, vaivattomasti liikkuva ja herkullisen kurvikas. Liikkeiden painoarvo on selkeästi kasvanut tavoitteissani vuosien varrella. Whippetillä pitää olla myös voimakas saalisvietti. Minun mielestäni muuten kaunis koira, joka ei juokse saaliin/vieheen perässä, ei ole kovin kummoinen whippet. Toisaalta myöskään pelkät juoksuominaisuudet eivät tee koirasta whippetiä. Valitettavasti tänä päivänä näkee jo sellaisiakin koiria, joita ei edes kokenut harrastaja tai kasvattaja osaa tunnistaa whippetiksi ulkomuodon perusteella ja silloin ollaan kyllä jo menty kovasti pieleen jalostuksessa.

Luonne on ollut minulle aina tärkeä valintakriteeri ja luonteen puutteiden takia olenkin jättänyt useita muuten erinomaisia koiria käyttämättä jalostukseen. Terveysasioissa whippetihmiset ovat tehneet hienoa työtä, kun tutkimme yhä kattavammin vähintään kaikkia jalostuskoiria ja rotujärjestö tukee tutkimuksia myös taloudellisesti. Virallisten terveystulosten lisäksi ei pidä unohtaa muita mahdollisia terveyteen liittyviä ongelmia kuten esimerkiksi autoimmuunisairauksia, joita putkahtelee esiin monessa eri paikassa. Kaikkien näiden terveyteen liittyvien tietojen kerääminen avoimesti Whippet-Harrastajien terveystaulukkoon antaa kasvattajille tilaisuuden huomioida näitäkin asioita jalostusvalintoja tehdessään.

Haasteellisena kasvatustyössäni koen sen, että haluaisin niin paljon asioita samaan pakettiin. Haen enemmän monipuolisuutta, enkä halua laittaa yhtä asiaa kaikkien muiden edelle. Näiden 25 vuoden jälkeen alkaa vihdoin lähestyä se hetki, jolloin pääsen käyttämään kasvattamiani uroksia omille nartuilleni. Tavoitteena olisi lähivuosina päästä myös toteuttamaan yhdistelmiä, joissa molemmat vanhemmat olisi omia kasvatteja. Oman kasvatustyön koen kantavan hedelmää aidosti vasta siinä vaiheessa, kun kasvattien sukutaulut ovat useamman polven takaa täynnä Besties-koiria ja lopputulos on miellyttävä. Siihen asti ollaan vasta hyödyntämässä muiden kasvattajien tekemän työn tuloksia.

Seuraavan Besties-pentueen emä FI KVA-m Crimdon Crimdon Zircon "Pii"

Mikä on tähtihetkesi kasvattajana?

Tähtihetkiä on monenlaisia. Kilpailu- ja näyttelymenestys tuovat upeita onnistumisen kokemuksia niin kasvattajalle kuin kasvatinomistajillekin, mutta tärkeintä minulle on silti se, että kasvatit ja niiden omistajat ovat tyytyväisiä toisiinsa tuloksista riippumatta. Kun oikealle ihmisille löytyy se oikea koira, on kasvattajakin todella onnellinen.

Besties Miss Moneypenny, Besties Washakie ja Besties Wasabe Vaasan maastoissa 2017

Kilpailemiseen, saavutettuihin tuloksiin tai menestyksen puutteeseen ei muutenkaan pitäisi suhtautua liian vakavasti, koska koirahan pysyy ihan samana, tuli sille menestystä tai ei. Toki tulosten eteen pitää tehdä töitä ja koiran kanssa on syytä huolella valmistautua tuleviin koitoksiin. Huonokuntoisen koiran paikka ei ole kisapellolla tai radalla.

Koska tavoittelen monipuolista whippetiä, on Kaunis juoksija -titteleiden saavuttaminen tietysti erityisen hienoa. Tänä kesänä ollut muutamia mieleen painuneita viikonloppuja, jolloin kasvatit ovat samana päivänä onnistuneet sekä juoksukisoissa että näyttelyissä. ROP-voitto kasvattajatuomarilla, SM-kisojen palkintokorokesijoitukset, cacilit usealle eri koiralle samasta pentueesta, seka- ja näyttelylinjaisilla saavutetut rata- ja maastovalionarvot, loistavat mejä-tulokset sekä tietysti ensimmäinen oman kasvatin saavuttama kansainvälinen käyttövalionarvo (vahvistusta vaille) lämmittivät erityisesti kasvattajankin sydäntä.

Besties Zippy the Happy, 2 x MEJÄ AVO1-tulos, kuva Marika Seppälä
Haluan kannustaa kasvattieni omistajia kokeilemaan koiriensa kanssa erilaisia lajeja avoimin mielin. Tänä vuonna järjestimme kasvatinomistajille ensimmäisen, mutta tuskin viimeiseksi jäävän, Besties-leirin, jonka aikana ehdittiin näyttelyharjoituksien ohella tutustumaan myös rally-tokoon, agilityyn ja verijälkeen kouluttajan opastuksella. Kasvattajana arvostan paljon sitä, että whippet-harrastuksissa sekä koirat että ihmiset ovat mukavia, joten ilmapiiri on miellyttävä. Kun koirat ovat sosiaalisia, vetävät ne puoleensa sosiaalisia ihmisiä ja kokemukseni mukaan whippetihmiset viihtyvät hyvin toistensa seurassa. Sanonkin usein juuri ensimmäisen whippetin hankkineille, että uuden perheenjäsenen lisäksi saitte samaan pakettiin antoisan uuden harrastuksen ja paljon uusia lenkkikavereita. Whippetien kanssa harrastaminen on parhaimmillaan rentoa yhdessäoloa samanhenkisten ihmisten kanssa.

Leiritunnelmia
Toiveeni kaikille whippetien kanssa puuhasteleville olisi, että muistetaan pitää jatkossakin huolta hyvästä yhteishengestä ja siitä, että harrastaminen meille kaikille yhteisen ja rakkaan rodun parissa säilyisi iloisena ja kannustavana riippumatta omistajan lajivalinnoista tai koiran taustoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti