lauantai 1. joulukuuta 2012

Rotujärjestön merkitys harrastajalle

Olen itse toiminut useammassa eri tehtävässä eri rotujärjestöissä (pentuvälittäjänä, jäsensihteerinä, rahastonhoitajana, hallituksen jäsenenä) ja sen myötä läheltä seurannut rotujärjestöjen arkea. Yhdistyksen harvalukuiset aktiivit tekevät paljon pyyteetöntä työtä rodun ja sen harrastajien hyväksy ilman korvausta. Tämä talkootyö tehdään omalla vapaa-ajalla ja yleensä oman koiraharrastuksen kustannuksella. Silloin tällöin kuuluu rivijäsenten suunnalta arvostelua tai ihan vaan ihmettelyä, että miksei järjestetä sitä tai tätä aktiviteettia, miksi kaikki on niin kaukana tai keskittynyt pääkaupunkiseudulle, miksei asioista tiedoteta ajoissa tai miksei vaikka vaan juoksupuolen harrastajaa ole huomioitu. Kun jokainen näistä rivijäsenistä ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi uhraamaan omaa aikaansa ja työpanostaan rotujärjestön hyväksi, niin toki enemmän kaikkea voisi järjestää...
WH:n treeni-ilta Kartanolla 2011

Rotujärjestön suurin tehtävä on kuitenkin RODUN hyväksi toimiminen kokonaisvaltaisesti, kuten Whippet-Harrastajat ry:n sivuilla todetaan; "rodun kehittäminen, jäsenistön tiedon lisääminen, rodun tekeminen myönteisesti tunnetuksi sekä  kaiken harrastustoiminnan tasapuolinen kehittäminen ja edistäminen (näyttelyt, maasto- ja ratajuoksut)". Lisäksi kerrotaan myös, että "Whippet-Harrastajat ry on toimintansa aikana järjestänyt lukemattomia rata- ja maastojuoksukilpailuja, erikoisnäyttelyitä, tapahtumia sekä erilaisia harrastaja- ja kasvattajatilaisuuksia, toimittanut Whippet-lehteä ja pentuopasta, ja myynyt erilaisia kerhotuotteita." Rodun hyväksi tehtyä työtä on myös jalostuksen tavoiteohjelman ylläpitäminen, terveysasioiden huomioiminen mm. jäsenistöä tiedottamalla, järjestämällä terveysaiheisia luentoja, tukemalla whippetien sydänultraamista sekä ruumiinavausta rahallisesti lisätiedon saamiseksi rodun terveydentilasta sekä muutama vuosi takaperin tehty rodun DLA-monimuotoisuuden kartoitus, joka tehtiin WH:n rahoittamana.

Koska kaikille rodun harrastajille, lajista tai harrastuneisuudesta riippumatta, tärkein ja keskeisin asia on varmasti terve, hyväluonteinen ja rodunomainen rotunsa edustaja nyt ja tulevaisuudessa, toivoisinkin ihmisten myös arvostavan tätä rotujärjestön työtä hieman nykyistä enemmän. Jo pelkkä rotujärjestön jäsenyys tuo mukanaan hyvin monipuolisen ja informatiivisen Whippet-lehden, paljon tietoa, monipuolisesti erilaisia tapahtumia sekä jäsenmaksun kautta on myös rahallisesti tukemassa tätä rodun hyväksi tehtävää arvokasta työtä. Silti kuulee niitä soraääniä, joissa rotujärjestö nähdään vaan näyttelyharrastajien sisäpiiripuuhasteluna, eikä ko. jäsenyys ole sen perusteella vaikka juoksupuolen harrastajalle mitenkään tarpeellinen. Toki paikalliset vinttikoirakerhot tekevät jokainen tärkeää työtä juoksuharrastuksen, lajin harjoitusmahdollisuuksien ja kilpailutoiminnan hyväksi, mutta se ei mitenkään sulje pois rotujärjestön tekemää työtä itse koirarodun säilyttämiseksi terveenä ja toimivana harrastuskaverina myös jatkossakin.
Whippet-tapahtuma
Kaikki Besties-pennun ottajat saavat pennun lisäksi myös ensimmäisen vuoden jäsenyyden Whippet-Harrastajat ry:ssä ja uskon, että moni jatkaa jäsenyyttä myös sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti